Sur skönhet

citron

C-vitamin eller askorbinsyra har en lång historia av utvärtes bruk och är en av de mest studerade aktiva ingredienser som används i hudvård. C-vitamin är kroppen viktigaste vattenlösliga antioxidanten och fungerar som kofaktor i åtminstone åtta viktiga enzymatiska reaktioner. Den tar hand om fria radikaler och spelar en viktig roll i kollagenbildning.

Människan är en av de få arter som inte själv kan syntetisera askorbinsyra. Vi saknar enzymet L-gulanolaktonoxidas som krävs för konvertering. C-vitamin finns normalt vid höga nivåer i dermis och epidermis. Solens UV-strålning minskar C-vitamin nivåerna i huden hos alla åldrar. Miljögifter såsom ozon, kan också minska C-vitamin nivåer i huden och leda till fria radikaler. Rökning är största hotet för C-vitamin brist som leder till ökade rynkor och minskad kollagensyntes vilket motsvarar en nedgång av C-vitamin nivån i plasma.

Askorbinsyra var den andra generationen av hudvårds aktiva lanserades på 1980-talet efter framgången med alfa-hydroxyl-syrabaserade produkter (AHA). Men på grund av C- vitamins vattenstabilitet, var kosmetiska formuleringar begränsade till vattenfria lösningar och emulsioner. Under aeroba förhållanden det reversibelt kan oxidera till dehydroaskorbinsyra (DHA), som kan irreversibelt degraderas till oxalsyra.

Kontinuerlig användning av C-vitamin för minst 12 veckor minskar rynkor och uppenbara ojämnheter i huden samt ökar produktionen av kollagen enligt en amerikansk studie (Crisan D, Roman I, Crisan M, Scharffetter-Kochanek K, Badea R. 2015. The role of vitamin C in

pushing back the boundaries of skin aging: an ultrasonographic approach. Clin Cosmet Investig Dermatol. Sep 2; 8:463-70).

Fördelar med C-vitamin och dess derivat:

  • Fungerar som en antioxidant, minskar oxidationen av sebum i talg, vilket annars bidrar till akne
  • Minskar fina linjer och rynkor och ökar tjockleken i epidermis
  • Reducerar UV-inducerad rodnad och inflammation
  • Gör huden ljusare
  • Förbättrar akne
  • Förbättrar gingivit
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s