Sur skönhet

citron

C-vitamin eller askorbinsyra har en lång historia av utvärtes bruk och är en av de mest studerade aktiva ingredienser som används i hudvård. C-vitamin är kroppen viktigaste vattenlösliga antioxidanten och fungerar som kofaktor i åtminstone åtta viktiga enzymatiska reaktioner. Den tar hand om fria radikaler och spelar en viktig roll i kollagenbildning.

Människan är en av de få arter som inte själv kan syntetisera askorbinsyra. Vi saknar enzymet L-gulanolaktonoxidas som krävs för konvertering. C-vitamin finns normalt vid höga nivåer i dermis och epidermis. Solens UV-strålning minskar C-vitamin nivåerna i huden hos alla åldrar. Miljögifter såsom ozon, kan också minska C-vitamin nivåer i huden och leda till fria radikaler. Rökning är största hotet för C-vitamin brist som leder till ökade rynkor och minskad kollagensyntes vilket motsvarar en nedgång av C-vitamin nivån i plasma.

Askorbinsyra var den andra generationen av hudvårds aktiva lanserades på 1980-talet efter framgången med alfa-hydroxyl-syrabaserade produkter (AHA). Men på grund av C- vitamins vattenstabilitet, var kosmetiska formuleringar begränsade till vattenfria lösningar och emulsioner. Under aeroba förhållanden det reversibelt kan oxidera till dehydroaskorbinsyra (DHA), som kan irreversibelt degraderas till oxalsyra.

Kontinuerlig användning av C-vitamin för minst 12 veckor minskar rynkor och uppenbara ojämnheter i huden samt ökar produktionen av kollagen enligt en amerikansk studie (Crisan D, Roman I, Crisan M, Scharffetter-Kochanek K, Badea R. 2015. The role of vitamin C in

pushing back the boundaries of skin aging: an ultrasonographic approach. Clin Cosmet Investig Dermatol. Sep 2; 8:463-70).

Fördelar med C-vitamin och dess derivat:

  • Fungerar som en antioxidant, minskar oxidationen av sebum i talg, vilket annars bidrar till akne
  • Minskar fina linjer och rynkor och ökar tjockleken i epidermis
  • Reducerar UV-inducerad rodnad och inflammation
  • Gör huden ljusare
  • Förbättrar akne
  • Förbättrar gingivit

Aktivera din Sirtuins och Resveratrol

Vin

Sirtuin är ett protein som finns i foster och vuxna vävnader. Den aktiveras av en liten molekyl som heter resveratrol. Det är inte bara sirtuin som aktiveras av denna lilla molekyl utan andra gener som har mer intressanta funktioner i vår överlevnad men vad betyder allt den här? Jo, det är nämligen så här: Denna resveratrol aktiverar gener som kämpar mot tiden d.v.s. mot åldrandet genom att stimulerar våra celler lever längre. Här kommer det mest spännande om situin/resveratrol: ju längre dina celler lever desto mindre du åldras. Med andra ord sirtuin ser till att du lever längre medan du känner dig yngre. Otroligt, eller hur?! Vill ni veta vad källan till denna resveratrol är? Vindruvor, koncentrerad mängd i vindruvskal! Och vin förstås!

Alla ni underbara folk hemma inför jul, Ta väl hand om er och varandra!  GOD JUL