Rätt olja till din hud

Snokört

Nyligen har jag gjort ett serum med en blandning av 10 milda, icke doftande och vitaminrika växtoljor med lugnande och fuktgivande effekter som lindrar trött till torr hy. Det innehåller bl. a. Blå snokörtsolja, jojobaolja, nattljusolja, hallonfröolja, sesamolja, aprikoskärnolja, solrosolja, tistelolja, arganolja och gurkörtolja. Det ger hyn en gudomlig lyster medan fettsyrorna återställer barriären även hos irriterad hud och ökar elasticiteten. Den eleganta konsistensen gör att serumet absorberas snabbt. Effekten varar hela dagen genom att ge en jämn och mjuk känsla.

Det är många människor som är rädda för att använda olja på ansiktet. De tror att deras hud blir fet. Men till allas förvåning är olja den bästa skönhetsprodukt som man kan använda på ansiktet och ändå en underskattad ingrediens.

Hudens egna naturliga fuktgivande produkt kallas för talg som skyddar huden mot att torkas ut. Talg produktionen når sin höjd vid puberteten och avtar med åldern. Ett överskott på talg produktionen resulterar fet hud medan ett underskott av dess produktion leder till torr hy. Om man har fett hud så kan man frestas att rengöra den grundligt med hårda kosmetiska rengöringsmedel eller tvålar vilket i sin tur leder till ännu mer fettproduktion. Det vill säga huden försöker kompensera med mer talg produktion. Så till de som lider av fet hud där ute; ni tror kanske att ni behöver ta bort fettet så mycket så möjligt. Men med detta så gör ni faktiskt det värre. Det som är positivt är att fet hud åldras inte lika fort som torr eller normal hud.

Vår hud påverkas ständigt av miljöfaktorer såsom sol, vind och torra inomhusluft. Ju äldre man blir desto mer hudens yttre skikt behöver fukt. Detta skikt som kallas även hornlagret innehåller fett vilket gör det lättare för oljebaserade produkter löses upp i hudens översta barriär (Michalun & Michalun, 2010). Oljan i sig själv kommer nödvändigtvis inte tillföra fukt till huden men det skapar dock en barriäreffekt som stoppar fuktförlusten. Oljan lägger sig på vatten under ytan, förhindrar vattenförlusten och därmed gör huden mjuk och smidiga. Mogen hud som producerar mindre fett gynnas mest av barriäreffekten av en lämplig ansiktsolja som används en gång i vecka. Det samma gäller för torr hy. Det finns torra oljor som är tillämpade för fet hy.

Referens: Michalun, N. & Michalun, M.V. 2010. Milady’s Skin Care and Cosmetic Ingredients Dictionary

Annonser

En ovärderlig olja

I detta inlägg kommer jag presentera en av huvudingredienser i mina hudvårdsprodukter nämligen arganolja. Men först lite bakgrunds information med tanke på de unika egenskaperna denna olja innehar.

Argan three

Argana spinosa är ett 3-4 meter högt unikt träd med torniga grenar som endast växer i sydvästra Marocko. Trädets frukt som är gul och hård består av tre fröer och behöver ett år innan den mognar. Det är fröerna som bär på den ovärderliga olja av vilka behövs 100 kg för att få fram 2-3 liter olja. Först plockas frukten och soltorkas. Detta görs fortfarande för hand. Därefter avlägsnas fruktköttet och fröerna plockas ut, rostas, krossas och mals till mjöl. Ur detta mjöl utvinns så småningom oljan på samma traditionella sätt som man alltid har gjort. Denna olja används för det mesta som matolja. Om oljan framställs av de icke rostade fröerna då används den till hudvård.

Jag använder arganolja bland annat i krämer för mogen och torr hy samt i hårolja.

Arganolja innehåller E- vitamin, karotin, triterpener och fytosteroler. En bra före och efter sololja p.g.a. dess innehåll av cellstimulerande, hud återuppbyggande, mjukgörande och vitaliserande egenskaper. Oljan passar därför i produkter för skadad och mogen hud samt runt de ömtåliga ögonen.

Oljan är fortfarande relativt okänd i Sverige eftersom mindre mängder exporteras från Marocko vilket påverkar dess höga priser.